Kikhosta 2023-24

Vänta inte för länge med din kikhostevaccination, eftersom det tar 1-2 veckor innan du har ett fullgott skydd av din kihostevaccination. Var skyddad när kikhostan når landet. Välkommen att vaccinera dig hos oss. 

Var skyddad när kikhostan kommer.

Kikhosta orsakas av en bakterie som heter bordetella pertussis. Bakterien sätter sig i luftvägarna och ger en intensiv långvarig hosta med segt slem som gör det svårt att andas. Man drabbas av kikningar. 

Kikhosta tillhör de så kallade barnsjukdomarna men även vuxna kan drabbas av kikhosta.

För spädbarn som är under 3 månader kan det vara mycket allvarligt att drabbas av kikhosta. Små barn smittas oftast av ovaccinerade vuxna i sin omgivning.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla gravida att vaccineras mot kikhosta för att skydda det lilla barnet som är för litet för vaccination. 

Kikhosteskyddet överförs från mamman till det blivande barnet. Vaccin behöver ges senast två veckor innan beräknad förlossning. Vaccin kan ges från graviditetsvecka 16.

Vaccin mot kikhosta

Sedan 1996 ingår vaccin mot kikhosta i det svenska barnvaccinationsprogrammet. När man blir äldre behöver man fylla på sitt skydd mot kikhosta. Kikhostevaccinet som används för påfyllnadsdos ingår i ett trippelvaccin ihop med difteri och stelkramp. En påfyllnadsdos mot kikhosta håller ca 5 till 10 år. En påfyllnadsdos rekommenderas minst var 20:e år.