Mässling, påssjuka, röda hund

Mässling är en virussjukdom som orsakar hög feber, hosta, utslag på kroppen. Det är en mycket smittsam sjukdom som kan leda till allvarliga komplikationer som lunginflammation, hjärnhinneinflammation. 

Mässling, påssjuka, röda hund

Påssjuka

Är en smittsam virussjukdom med feber, allmän sjukdomskänsla,och svullna öronspottkörtlar. Komplikationer kan vara allvarliga och ge testikel inflammation eller hjärnhinneinflammation.

Röda hund

Röda hund är en virussjukdom. Sjukdomen ger feber,ledvärk,svullna lymfkörtlar och hudutslag. Om en gravid kvinna får röda hund kan sjukdomen öka risken för missfall, eller fosterskador hos barnet. Sjukdomen är ovanlig i Sverige, då vi har en god vaccinationstäckning. Röda hund är vanligt i utvecklingsländer där vaccinationstäckningen är låg.

Mässling

Vaccin mot mässling, påssjuka röda hund ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn sedan många år. Många är vaccinerade mot sjukdomarna och risken att smittas är liten, men den är större vid utlandsresor, på grund av att vaccinationstäckningen kan vara låg i tex utvecklingsländer.
Vuxna rekommenderas att se över sitt skydd mot sjukdomarna.
Är du född på 70-talet kan du behöva komplettera ditt skydd mot mässling, om du inte haft sjukdomen. Är du född på 60 talet och inte blivit vaccinerad eller haft mässling som barn , kan du behöva vaccin , är du född tidigare räknar man att du haft mässling som barn.

Så fungerar vaccinationen

MPR- vaccin som skyddar mot alla 3 sjukdomarna i samma injektion ges i 2 doser, med minst 4 veckors intervall.